Članci

Razvoj ima svoje različite oblike. Ako i čujemo i pročitamo i isprobamo, veća je verovatnoća da znanje postane veština.

Članci

Razvoj ima svoje različite oblike. Ako i čujemo i pročitamo i isprobamo, veća je verovatnoća da znanje postane veština.

Prekomeran apsentizam je jedan od ozbiljnijih problema sa kojima se suočavaju poslodavci u današnje vreme. Iako su zdravstveni problemi i dalje najčešći uzrok odsustva, istraživanja pokazuju da je manje od trećine odsustva zaposlenih zaista u vezi sa njihovim zdravljem, dok je veći deo uzrokovan porodičnim problemima, stresom, lošim menadžmentom ili kašnjenjem. Često odsustvovanje s posla dovodi do velikih gubitaka za kompaniju, koji se ogledaju u smanjenju produktivnosti, kvaliteta rada, morala, ali i lošijoj usluzi i nezadovoljstvu klijenata.

Preuzmite članak u PDF formatu

Da li sve češće čujete od svojih poznanika, kolega i prijatelja rečenice poput: „Nemam vremena“, „U gužvi sam“, „Ova nedelja mi je prebukirana“, ili možda i sami to govorite? Čini se da ljudi sve više imaju potrebu da ostave utisak da rade nešto vrlo značajno i smisleno, posebno u poređenju sa drugima. Na taj način, ukoliko uvere ljude da ono što rade oduzima i više vremena nego što imaju na raspolaganju, oni stvaraju pozitivnu sliku o sebi kao vrlo uspešnoj, traženoj i zauzetoj osobi, čime stiču moć i zauzimaju visoko mesto na društvenoj lestvici. Ali, o čemu se tu zapravo radi?

Preuzmite članak u PDF formatu

Kada pričamo o davanju povratne informacije, postoje različiti modeli koji nam pomažu da bolje prenesemo poruku. Lično smatram da je najbolji način da budemo autentični i da se ne držimo „slepo“ bilo kog modela, već da se fokusiramo na nameru zbog koje započinjemo davanje povratne informacije i na nedvosmislenu poruku ka drugoj osobi koja glasi – Govorim ti ovo zato što mi je stalo (do tebe i do cilja) i zato što želim da stvari budu još bolje.

„Informatička revolucija“, „tehnološki razvoj“, „ubrzan rast količine informacija“, „neophodnost doživotnog učenja“, i tome slično samo su neke od fraza sa kojima se svakodnevno susrećemo. Čini se da je vremenom došlo do zasićenja usled svakodnevne upotrebe ovih izraza, te su one izgubile na značaju koji su nekada imale. Međutim, sada kada su svi svesni izvesnosti promena koje se dešavaju na svim nivoima, postavlja se pitanje kako one dugoročno utiču na organizacije i kako se sa njima nositi u svakodnevnom radu?

Preuzmite članak u PDF formatu

Jedna od glavnih oblasti odgovornosti svakog rukovodioca je svakako procena učinka njihovih zaposlenih. I da, nećete verovati, ali ovo je zapravo jedna od najomraženijih aktivnosti koju rukovodioci nerado izvršavaju, samo zato što „sistem tako nalaže“. I tako, iz godine u godinu, kako bi zadovoljili sistem, dobijamo nekakve pseudo procene koje ne mere ono što treba da mere.

Preuzmite članak u PDF formatu

Newsletter

Prijavite se na nasu meiling listu kako bi ste dobijali najnovije informacije vezano za hr usluge
captcha 

Pretraži sajt

©2018 H.art development center doo. Sva prava zadrzava. Designed By A&M Programming and design

Search